Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ...


Ένας άντρας που δεν καταλαβαίνει το γιατί...

...Γιατί ένας άνθρωπος να φτάνει στο σημείο να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή, σε μια προσπάθεια να επιτύχει το τέλειο;

Αναφέρομαι στη νευρική ανορεξία...με την οποία πολλές κοπέλες έρχονται αντιμέτωπες...

...και εκδηλώνεται με μια συστηματική αποχή από το φαγητό...

Ένα ζήτημα 'ζωής και θανάτου...', που όμως παλαιότερα το αντιμετώπιζα σαν ένα θέμα ασήμαντο και πολύ μακρινό...

Δυστυχώς το θέμα αυτό δεν μου ήρθε τυχαία στο μυαλό...

Μέσα από συζητήσεις με φίλους, διαπίστωσα ότι φίλες μας...υποφέρουν...ήταν δίπλα μας και όμως εμείς τις αγνοούσαμε...

Τί κάνει έναν άνθρωπο να θυσιάσει την ίδια του τη ζωή; Τί μας κάνει να αναζητούμε συνεχώς το τέλειο;

Φοβάμαι ότι η κοινωνία μας...εμείς οι ίδιοι δηλαδή, φτάνουμε στο σημείο, μέσα από πρότυπα που έχουμε καθιερώσει να κυνηγούμε το τέλειο...

...όταν δεν μπορούμε να το βρούμε σε εμάς...όταν προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μας...

ωθούμε και εμάς και τους άλλους σε μονοπάτια πολύ δύσβατα...

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλα ξεκίνησαν φυσιολογικά... Μια 18χρονη κοπελίτσα που απλά ήθελε να απαλλαγεί από μερικά παραπανίσια κιλά για να βελτιώσει την εξωτερική της εμφάνιση. Χωρίς να το καταλάβω, η δίαιτα μετατράπηκε σε αυτοεπιβαλόμενη ασιτία.Κοιμόμουν και ξύπναγα και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να μη φάω για να μην παχύνω.Ξέχασα όλα τα όνειρα μου...Ο μόνος μου στόχος ήταν αυτός...Να μείνω αδύνατη!
Όλοι πλέον γνωρίζουμε ποιά είναι τα συμπτώματα αύτης της μάστιγας.Τί κάνουμε όμως όταν συνειδητοποιήσουμε οτι εμείς οι ίδιοι είμαστε φορείς τους?Οταν δεν αναγνωρίζουμε πια τον ίδιο μας τον εαυτό?
Έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια...Τέσσερα χρόνια κοροιδεύοντας τους άλλους αλλά κυρίως τον εαυτό μου.Δεν είναι η ματαιοδοξία μου να αγγίξω το τέλειο που με οδήγησε σε αυτό...Ακόμα δεν είμαι σίγουρη τι με ώθησε σε αυτή την αυτοκαταστροφή...Τώρα όμως ξέρω οτι το ''τέλειο'' -αν υπάρχει- είναι σχετικό! Ισώς έχω πάρει το δρόμο της επιστροφής...

MOBY είπε...

Η αναγνώριση του προβλήματος πιστεύω ότι είναι το πλέον βασικό...Η θέληση να το αντιμετωπίσειι κανείς...ακόμη πιο σημαντική...Πολλές φορές δεν έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες...θεωρούμε πιο εύκολο, το να υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!!
Εάν μάλιστα κάποιος καταφέρει είτε μόνος ( που είναι πολύ δύσκολο ), είτε με τη βοήθεια άλλων, να καταλάβει τα πραγματικά αίτια...που τον οδήγησαν στο 'σημερινό αδιέξοδο', τότε όλοι οι δρόμοι...οδηγούν στην επιτυχία...
Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις mrt...

maryk-m5040047 είπε...

Ειλικρινα δεν ξερω τι πραγματικα εχει οδηγησει την κοινωνια του σημερα σε αυτην την κατασταση. Απο τη μια μερια υπαρχει αυτη η απιστευτη ταση για καταναλωτικη μανια, στην εποχη του καταναλωτισμου ζουμε αλλωστε, απο την αλλη ομως γυρω μας νεες κοπελες υποφερουν απο αυτη τη συγχρονη μαστιγα.
Δεν ξερω τι προκαλει στο μυαλο αυτων των γυναικων την αισθηση οτι αυτο που ειναι απιστευτα αδυνατο, απιστευτα ισχνο, οτι μπορει να ειναι τελειο. δεν ειναι. γιατι ειναι προβλημα.ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. ψυχολογικο, δεν ξερω. σημασια εχει οτι λιγες ειναι οι γυναικες που καταφερνουν να βγουν εξω απο ολη αυτην την μανια κ να περασουν στην αλλη οχθη. MRT προσπαθησε. μην το κανεις για τους αλλους. κανε το για σενα. για να θυμηθεις εκεινη την 18χρονη κοπελιτσα που ησουν καποτε.

το μπλογκ ειναι υπεροχο. ευχαριστουμε που μας προβληματιζετε ετσι.

vic_stasinou είπε...

H neyrikh anoreksia ksekinaei me thn prospatheia na aresoume stous allous ikanopoiwntas to pio dhmofiles protypo ths koinwnias. H monaksia mas fovizei kai prwth mas proteraiothta einai na dhmiourghsoume sxeseis. to lathos einai oti dhmiourgoume sxeseis me vash to ti perimenoun oi alloi apo emas kai oxi to ti theloume emeis. H zwh mas einai sxeseis...sxeseis me filous, sxeseis erwtikes, sxeseis zwhs...omws h pio yperoxh sxesh pou exoume einai ayth me ton eayto mas...

Ανώνυμος είπε...

Καταρχας Καλισπερα

Για καποιο αγνωστο λογο σημερα εχει κυριαρχησει η ιδεα οτι μια γυναικα για να θεωρηθει ωραια πρεπει να ειναι κατω των 50 η ακομα και των 40 κιλων!! Π.χ. τα μοντελα θεωρουνται ωραια οταν ειναι στα κιλα τα οποια προειπα...Συνεπως και οι υπολοιπες γυναικες που θελουν να ειναι ωραιες ειναι "αναγκασμενες" να ειναι σε αυτα τα κιλα. Λ Α Θ Ο Σ!!!
Απλα θελω να σας θυμισω την δεκαετια του '50 οπου εκεινη την εποχη ολα τα μοντελα ειχαν πολλα παραπανισια κιλα, με αποτελεσμα ολες οι γυναικες εκεινη την εποχη να ηταν "ευσωμες" για να ειναι αρεστες απο την κοινωνια. ΠΑΛΙ ΛΑΘΟΣ!!!
Σας ανεφερα δυο εντελως ανομοια περιστατικα ετσι ωστε να τονισω οτι η κοινωνια δημιουργουσε, δημιουργει και πολυ φοβαμαι οτι ΘΑ δημιουργει ΕΙΔΩΛΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΤΥΠΑ!!
Τα ειδωλα τα οποια προβαλλονται απο την τηλεοραση και γενικα απο τον κοινωνικο μας περιγυρο ειναι προς αποφυγη.
ΘΑ ΓΙΝΩ πιο λα'ι'κιστης ΚΑΙ ΘΑ πω οτι σημερα ειναι "της μοδας" οι γυναικες των 40 κιλων ενω πριν απο λιγο καιρο ηταν οι γυναικεσ των 60-70 κιλων!!
Η μοδα μπορει να παιζει με τα κιλα μας,η υγεια ομως το απαγορευει.


Υ.Γ. Θελω να σας διορθωσω (αν μου επιτρεπεται φυσικα) και να τονισω οτι η σημερινη κοινωνια δεν προβαλλει προτυπα αλλα "ειδωλα".

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το blog! Η ιδέα είναι πολύ καλή και πολύ επίκαιρη. Ας μου επιτραπεί όμως να εκφράσω τις αμφιβολίες μου για τα όσα έχουν ειπωθεί παραπάνω. Οι γυναίκες σήμερα εκτός από το βομβαρδισμό που δέχονται από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ γενικότερα, δέχονται και μια ψυχολογική πίεση από την κοινωνία ως σύνολο. Όταν κάποιος περπατάει στο δρόμο και δει μια γεματούλα κοπέλα σκέφτεται "Κοίτα πως είναι αυτή. Δεν έχει καθρέφτη;". Αν όμως δει μια αδύνατη κοπέλα κανείς δεν θα πει "Πωπω τι αδύνατη είναι η καημένη". Αντίθετα θα του φανεί πιο όμορφη από τη γεματούλα. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει χιλιάδες γυναίκες στην νευρική ανορεξία και όχι η γνώμη που έχουν οι ίδιες για τον εαυτό τους. Κάποια κοπέλα μπορεί να έχει κάποια παραπάνω κιλά και να είναι ευχαριστημένη με τον εαυτό της, αλλά επειδή ακούει τους γύρω της να λένε διάφορα σχόλια για το βάρος της να την οδηγήσουν σε αιματηρές δίαιτες για να αποκτήσει ένα αδύνατο σώμα. Ίσως αυτό την οδηγήσει στην ανορεξία, αλλά αυτό δεν το σκέφτεται αν πρόκειται να γίνει περισσότερο αρεστή και αποδεκτή από τον περίγυρό της. Ίσως τελικά πρέπει να αλλάξουμε τα πρότυπα ομορφιάς μας και να πλησιάσουμε ένα μοντέλο ομορφιάς πιο ανθρώπινο και περισσότερο υγιές!

panos1985 είπε...

Φίλε ΜΟΒΥ.

Και βέβαια υπάρχει το πρόβλημα γύρω μας.Εύκολα μπορούμε να το καταλάβουμε αυτο στην καθημερινότητα μας.Και πρώτα απ' όλα απο τις χιλιάδες διαφημιστικές καμπάνιες που μας κατακλίζουν καθημερινά και δεν μας δείχνουν τίποτα παραπάνω απο ένα όμορφο άνδρα η΄ μία όμορφη γυναίκα.Έτσι δημιουργούνται πρώτυπα πυ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συνεπώς το πρόβλημα ειναί στο μυαλό του καθενός μας,δηλαδη το πώς αντιλαμβάνετε το ωραίο και το όμορφο.Και ειδίκα οι γυναίκες που εκ φύσεως τους εχουν την ιδιαιτερότητα του ωραίου.
Φίλε ΜΟΒυ πιστεύω να σε κάλυψα και να απάντησα σε μερικά απο τα ερωτήματα που έθεσες.

Καλή επιτυχία!!!

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

Νομίζω ότι τελικά το ζήτημα έγκειται στο τί τελικά θεωρείται όμορφο και τί άσχημο ως γυναικείο σώμα.. Φαίνεται πως το trend της εποχής μας επιβάλλει το extra skinny σώμα,οπότε ποια κοπέλα δεν θέλει να ακολουθεί τις επιταγές της μόδας? Δεν είναι τυχαίο άλλωστε όπου τα σοβαρότερα κρούσματα της συγκεκριμένης ασθένειας εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια.. Το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι, πως όπως κάθε είδους μόδα ανακυκλώνεται, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον θεωρούμενο ως ιδανικό γυναικείο σωματότυπο. Ρίξτε μια ματιά, και θα δείτε ότι δειλά δειλά, τα μοντέλα εμφανίζονται με κάπως περισσότερα κιλάκια παραπάνω..
Μόδα ήταν και πέρασε!
Γιώργος.

konstantina gr είπε...

Καταρχάς, θα συμφωνήσω σχεδόν αν όχι με όλες τις παραπάνω απόψεις και να δώσω τη δύναμή μου στην mrt γιατί ξέρω ότι με θέληση και τη στήριξη των δικών σου θα τα καταφέρεις...
Απλά θέλω να ασχολήθώ λίγο με το θέμα του πόσο έυκολα μπορεί να σου συμβεί...Πραγματικά, δεν καταλαβαίνεις το όριο όταν το περνάς...Και το λέω από προσωπική εμπειρία και εγώ...Κλασσική περίπτωση...γυμνάσιο ελάχιστα παραπανίσια κιλά...σχόλια...εξαντλητικές διαίτες και φτάνεις στο οριακό σημείο...ευτυχώς υπήρχαν άτομα που με βοηθήσαν και δεν υπήρξαν χειρότερα.
Και ήταν τόσο εύκολο να συμβεί...δεν το καταλαβαίνεις...ακούς και τα πρώτα θετικά και κολακευτικά σχόλια και σ' αρέσει και συνεχίζεις...
Και ένα δεύτερο θέμα που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το γεγονός ότι, όση διάθεση και αγάπη να έχει κάποιος να βοηθήσει ένα άτομο με ανορεξία, πολλές φορές η άγνοιά του για τον σωστό τρόπο χειρισμού του θέματος μπορεί να δημιουργήσει χειρότερα προβλήματα. Για αυτό θεωρώ ότι η συμβουλή ενός ειδικού είναι σημαντική και αναγκαία.
Πάλι συγκινήθηκα με αυτό το θέμα, όπως και με το προηγούμενο...
Bravo...

MOBY είπε...

Κωνσταντινάκι μου, συμφωνώ ότι μόνο ένασ ειδικόσ μπορεί να χτυπήσει το πρόβλημα στην αιτία του.....και αυτό γιατί ξέρει πως να βρει το πρόβλημα, πως να το προσεγγίσει, και πως να το αντιμετωπίσει.... Παρόλαυτά, η βοήθειά μας κρίνεται αναγκαία...

carpe diem είπε...

Κίνδυνος Θάνατος

το μόνο που μπορώ να προσθέσω και να παραδειγματίσω είναι το εξής:
Δεν μπορώ να καταλάβω, πως ενώ γυναίκες με κάποια παραπανίσια κιλάκια αισθάνονται άτομα με το σώμα τους και το δείχνουν, άλλες με πολύ 'ωραίο' σωματότυπο, σαλτάρουν, τρελαίνονται και αντί να το διατηρήσουν, τελικά το καταστρέφουν!
Μήπως ιεραρχούν λάθος την ζωή? Μήπως έχουν χάσει το νόημα αυτής?
Κάθε γυναίκα να το θυμάται αυτό και αν νοιώσει ασχημα, να προβληματιστεί και κυρίως να μοιραστεί, να μιλήσει!
Φίλοι και λοιποί είμαστε εδώ για μια συμβουλή, ένα χέρι βοήθειας....
Προσοχή

Ανώνυμος είπε...

Μιχάλη,
χαίρομαι πολύ που θίγεις ένα τόσο σοβαρό θέμα, οι προεκτάσεις του οποίου είναι πραγματικά καταστροφικές. Προσωπικά πιστεύω πως τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος είναι ψυχολογικής φύσεως και δεν έγκεινται στα σύχρονα καταναλωτικά πρότυπα. Ναι, σαφώς η κοινωνία και η βιομηχανία της μόδας μας επιβάλλουν μικροσκοπικές, εύθραυστες κουκλίτσες και μας ωθούν σε έναν ατέρμονο αγώνα αδυνατίσματος και συνεχούς αισθητικής βελτίωσης. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Κατά τη γνώμη μου, η ύπαρξη ψυχολογικών αιτιών, η απουσία συναισθηματικής κάλυψης, η απόρριψη και η διαφορετικότητα του καθένα μας ως πρός τα επιθυμητά και κοινώς αποδεκτά πρότυπα, είναι οι ρίζες του προβλήματος. Είναι μάταιο να προσπαθούμε να βελτιώνουμε την εμφανισή μας (όχι πως αυτό δεν είναι σημαντικό), αν προτίστως δεν τα έχουμε βρει με τον ευατό μας και με τους γύρω μας. Και αν η λύση του ψυχολόγου φαντάζει ακραία (που κατά τη γνώμη μου είναι απαραίτητη), τότε ο "διπλανός σου" ίσως να μπορει να κάνει κάτι. Νομίζω πως πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε το θέμα υπεύθυνα, βοηθώντας ουσιαστικά, γιατί μπορεί να είναι δίπλα μας και να μη το βλέπουμε...

Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: ψυχής, σιωπής, θρησκειών, μυθολογιών,....
Σχηματοποίηση λόγου, θεογονία, κοσμογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....